Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

«60 λεπτά» στο Άγιο Όρος


Παρακολουθήστε το εξαιρετικό αφιέρωμα που έκανε η γνωστή εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού σταθμού CBS News ης Αμερικής για το Άγιο Όρος.



Μία επίσκεψη στο Άγιο Όρος
Μέρος Α' (με ελληνικούς υποτίτλους)


Μέρος Β'


A' Ο Bob Simon γυρίζει πίσω στον χρόνο, όταν αποκτά μία σπάνια πρόσβαση στους μοναχούς στα αρχαία μοναστήρια της απόμακρης ελληνικής χερσονήσου, όπου διατηρείται ο σπαρτιατικός τρόπος ζωής της προσευχής με μια παράδοση σχεδόν αδιαφοροποίητη για χιλιάδες χρόνια.

B' Οι κάμερες των «60 λεπτών» καταγράφουν τη μοναστική ζωή, περιλαμβανομένων των ύμνων, των προσευχών, των τελετουργιών και των ανεκτίμητων λειψάνων και εικόνων από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία που φυλάσσονται στο «Άγιο Όρος».


Η χαρά στο Άγιο Όρος - Life on Mt. Athos

Οι μοναχοί που ζουν στο όρος Άθως στη βόρεια Ελλάδα είναι πιο χαρούμενοι από τους ανθρώπους που ζουν έξω στον κόσμο; Ο πατήρ Ματθαίος το πιστεύει ακράδαντα και εξηγεί γιατί.

Οι επάλξεις της Ορθοδοξίας - Bastions of Orthodox faith

Ο πατήρ Ιάκωβος, ο οποίος ζει για 25 χρόνια στην Ιερά Μονή Σιμονόπετρας, εξηγεί γιατί τα μοναστήρια είναι κτισμένα σαν φρούρια.

Δεν είναι απλώς τέχνη! - Don't call it art!

Ο πατήρ Μάξιμος λέει στον Bob Simon ότι οι θησαυροί που υπάρχουν στα μοναστήρια του Άθω δεν είναι τέχνη, αλλά αφιερώματα. Το να βάλει χρηματική αξία στη συλλογή, λέει, είναι κάτι το αδύνατο.

Η Αυτονομία του Αγίου Όρους - Mt. Athos autonomy

Το όρος Άθως είναι μία αυτόνομη, αυτοδιοικούμενη περιοχή εντός της Ελλάδας. Ο πατήρ Μάξιμος εξηγεί σχετικά.

Στα παρασκήνια της παραγωγής - Behind-the-scenes travelogue to holy Mt. Athos
Ο παραγωγών των «60 λεπτών», Μιχάλης Καρζής, είναι ο τέλειος ξεναγός για να σε μεταφέρει στα παρασκήνια της εκπομπής για την ιστορία του όρους του Άθω. Ο Καρζής είναι τέκνο Ελλήνων μεταναστών και μιλά ελληνικά. Αυτά τα στοιχεία σίγουρα βοηθούν καθώς προσπαθούν αυτός και ο βοηθός παραγωγός Harry Radliffe να πάρουν έγκριση για την εκπομπή των «60 λεπτών» για το απόκοσμο όρος του Άθω, μία αυτοδιοικούμενη χερσόνησο στην Ελλάδα όπου είναι το σπίτι 20 μοναστηριών και περί των 2.000 μοναχών.

Αλλά η απόκτηση της άδειας δεν ήταν ένας εύκολος στόχος. «Η βουλή που υπάρχει εκεί, η Ιερά Κοινότητα, είναι η μόνη βουλή στον κόσμο που συνεδριάζει ανελλιπώς από τον 10ο αιώνα» λέειο Καρζής. «Και αυτοί είναι οι άνθρωποι από τους οποίους ζητούσαμε άδεια για να κινηματογραφήσουμε το όρος Άθως.»


Η Ιερά Κοινότητα απέρριψε τις αιτήσεις των «60 λεπτών». Είπαν «σας ευχαριστούμε πολύ, αλλά αναμένατε στη σειρά», όπως θυμάται ο Καρζής. «Εννοώ ότι το BBC χτυπά την πόρτα για 40 χρόνια, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, όσοι θέλησαν να έρθουν.»

Έπειτα προσέφυγαν στους ισχυρούς ηγουμένους που διοικούν τις διάφορες μονές στο όρος Άθως και τελικά πέτυχαν ένα σημαντικό επίτευγμα.

Παρακολουθήσε το μέρος Α' και Β' της αναφοράς του Bob Simon.

«Έχουμε απλώς θεμελιώσει εμπιστοσύνη μεταξύ μας», λέει ο Καρζής. «Και αυτοί αντιλήφθηκαν ότι θα κάναμε το καλύτερο για να αποκρυσταλλώσουμε την ουσία του μοναχικού βίου, την ομορφιά του χώρου και αυτού που κάνει μοναδικό ανά το παγκόσμιο το όρος του Άθωνα.

Μόλις ο Καρζής και ο Radliffe έλαβαν την πρόσκλησή τους, πολλές άλλες προκλήσεις ήρθαν, όπως θα μάθετε στο οδοιπορικό των «60 λεπτών». Βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά το όρος Άθως έχει εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση. Η χερσόνησος είναι προσιτή μόνο διά θαλάσσης και οι περιβάλλουσες θάλασσες είναι δύσκολες. Πιστεύεται ότι η ίδια η Παρθένος Μαρία ναυάγησε εκεί, κάτι που είναι από τα πολλά πράγματα που κάνουν το όρος του Άθω τόσο ιερό για τους μοναχούς και τις χιλιάδες των προσκυνητών που επισκέπτονται τον χώρο κάθε χρόνο.

Η ομάδα των «60 λεπτών» ήταν καθηλωμένη στο όρος Άθως όταν έπιασε θαλασσοταραχή μετά από δύο εβδομάδων ανάπαυλα. Τώρα πίσω στη Νέα Υόρκη, ο Καρζής και ο Radliffe μοιάζουν ακόμη να έχουν μεταφερθεί πίσω στον χρόνο στα καταπληκτικά βουνά. Αν ενδιαφέρεσαι να επισκεφθείς το όρος του Άθωνα ως προσκυνητής, αυτά τα βίντεο των «60 λεπτών» είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη οπτική καταγραφή που έγινε ποτέ για να ξεκινήσετε την έρευνά σας.

Εάν είστε γυναίκα, αυτά τα βίντεο μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος να δείτε ποτέ το όρος του Άθωνα. Δεν επιτρέπονται οι γυναίκες.


*Εάν έχετε πρόβλημα στην προβολή των βίντεο, δοκιμάστε τον παρακάτω σύνδεσμο για απ' ευθείας σύνδεση την ιστοσελίδα του σταθμού:




πηγή: εκπομπή 60 minutes (24/4/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...