Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ζεύγος πρότυπο αγάπης κι αρετής



ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΑ: 9Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η ατεκνία τους ήταν αιτία λύπης. Όμως δεν τους απέλπισε ποτέ και πάντα διπλές προσφορές δώριζαν στον Θεό για να κάμψουν την ευσπλαγχνία του. Ο δίκαιος Ιωακείμ προσευχόταν στο όρος και η ευγενής Άννα στον κήπο, με δάκρυα, για ν’ ακούσει ο Κύριος τη δέησή τους και να τους δώσει τέκνο. Η πίστη έφερε τον καρπό των δεήσεων. Κι έγιναν διά του καρπού τους πρόξενοι μεγάλης και παγκόσμιας χαράς, συνεργοί της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. 

Ζεύγος πρότυπο αγάπης κι αρετής. Εκείνος ευλαβής, φιλότιμος, φιλόθεος και φίλος της προσευχής. Εκείνη θεοσεβής, άκακη, ακούραστη στις προσευχές. Δύο σώματα με μία ψυχή κι ένα φρόνημα. Μαζί προσκαρτερούσαν στον ναό και στην οικία προσευχόμενοι, ειρηνικοί, σώφρονες, με μία και οι δύο γνώμη. Έγινε για τον άνδρα της βοηθός η Άννα, καθώς πλάστηκε η Εύα για τον Αδάμ από τον Θεό βοηθός στην αρετή, κι ο Ιωακείμ στήριγμα για εκείνη στον ίδιο αγώνα. Η φιλοτεκνία τους δεν ελάττωσε τη φιλοθεΐα τους. Τριών ετών τη μονάκριβη θυγατέρα τους την προσφέρουν στον Θεό, παραδίδοντάς την στον ναό. Την παρηγοριά των γηρατειών τους βρίσκοντας στον Θεό. Μακαρία δυάδα, ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας της θεοπρομήτορος Άννης· της μητέρας του Θεού και των ανθρώπων. (Ιεροσόλυμα, 1ος αιώνας)

Πηγή: μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Οι έγγαμοι άγιοι της Εκκλησίας: κατά το μηνολόγιο, εκδ. «Ακρίτας», σειρά «Ορθόδοξη μαρτυρία»: αρ. 27, Νέα Σμύρνη: 2000, σ. 156-158

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...